Recenze - Rezistence



 
Autor: Veronica Rothová
Orig. název: Insurgent
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2012
Počet stran: 368
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Radka Kolebáčová
 
 "Měl to být pro Tris šťastný a slavnostní den, ale všechno dopadlo úplně jinak. Po krvavé tragédii mezi frakcemi vzrůstají konflikty a nad společností se vznáší válka. Tris se musela rozhodnout
už jednou - a teď ji čeká další volba. Dřívější rozhodnutí, obavy, zármutek i provinilost, to vše ji teď dostihlo a Tris nezbývá než bez výhrad přijmout svou Divergentní identitu. Dokáže se ale
vyrovnat se vším, co to znamená?"
 


Chicago - svět budoucnosti.
Postavy nacházíme přesně tam, kde jsme je opustili - na útěku. Tris, Čtyřka, Caleb a Markus prchají. Nejprve se dostávají k Mírumilovným, kde se snaží vyléčit z ran. Ale jejich pobyt tam netrvá dlouho. Jakmile se k Mírumilovným dostává Joanne se svými lidmi, aby našla Divergentní a zrádce, musí znovu utéct.

Prchají a ve vlaku se setkávají se starým známým - Edwardem, kterému Peter vyrazil oko vidličkou, aby ho nemohl porazit. Přiznává, že patří mezi odpadlíky a Tobias se tak setkává se svou matkou, o které si všichni mysleli, že je mrtvá. Tris se cítí podvedená, když zjišťuje, že to Tobias již věděl. To vyvolá mezi párem několik hádek.

Evelyn (Tobiasova matka) Tris nenávidí a dá jí to najevo. Problémy stále pokračují. Všichni je chtějí zabít a navíc Tris a Tobias mají mezi sebou řadu tajemství.

Tris si s sebou nese obrovský žal ze smrti rodičů + z toho, že zabila Willa, svého kamaráda. Nedokáže o tom nikomu říct, ani Christině, která ho měla moc ráda. Nakonec, když se musí podrobit seru pravdy, vše o tom co udělala, jim řekne. Sice se dokáže ovládat, ale už ten pocit nadále nesnese. Christina se od ní odvrací a to je pro ni velmi těžké. Tobias se cítí také naštvaný za to, že se mu nesvěřila. Ale Tris mu na oplátku řekne, že co jí vyčítá, když on jí neřekl o tom, že jeho matka žije.
 
 POSTAVY:
Tris - trápí se po smrti svých rodičů
Čtyřka -  opětovné setkání s jeho matkou pro něj není příjemné, miluje Tris
Evelyn - matka Tobiase (Čtyřky)
Joanne - nenávidí Tris, je rozhodnutá ji zabít
Caleb - bratr Tris, zradil ji ale Tris ho nedokázala opustit
 
OBÁLKA:
 Velmi se mi líbí její obálka a i to, že se jedná o pevnou vazbu. Tu jsem si v poslední době u knih velmi oblíbila. Zelená této knize opravdu sluší. Jsem moc ráda, že CooBoo ponechalo původní obálku k celé sérii. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
 Film jsem viděla až delší čas poté, co jsem přečetla knihu. Přiznám se, že jsem si příliš nepamatovala, o čem byl druhý díl ale z filmu mi bylo jasné, že to rozhodně nebylo tak, jak to zpracovali na velkém plátně. Velmi se mi nelíbila Tris s krátkými vlasy.


MOJE HODNOCENÍ:
Já se do této knihy pustila okamžitě po přečtení první knihy. Po závěru Divergence jsem se nemohla dočkat pokračování. Kniha začíná přesně tam, kde jsme hrdiny opustili v jedničce. Veronica píše stejným stylem jako v předchozí knize. 
 
Mně se druhý díl líbil o něco méně, než jednička. Mrzelo mě, že se Tris a Tobias stále hádali nebo mezi sebou měli tajemství. Caleb je bratříček k pohledání. Naopak Peter je záporák, který umí pobavit.
 
V tomto pokračování je opět velké množství akčních scén. Čtenář nedokáže dopředu říct, co se stane, a v momentě, kdy se něco stane, je překvapený. Spousta nečekaných zvratů a úmrtí a zároveň návratů, změn stran... A závěrečná věta.... napětí až do konce. Poslední strana knihy vás jistě přiměje, přečíst si další - závěrečný díl této dystopické trilogie.
 

80%

Žádné komentáře

Albatros