Recenze - Andělé a démoni


 
 
Autor: Dan Brown
Orig. název: Angels and Demons
Série: Robert Langdon
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2006, v ČR
Počet stran: 464
Nakladatelství: Argo
Překlad: Michala Marková


"V knize Andělé a démoni americký spisovatel Dan Brown poprvé představil postavu hardvardského symbologa Roberta Langdona, který se pak znovu objevuje ve světovém bestselleru Da Vinciho kód. Langdon je při návštěvě Evropy povolán k případu rituální vraždy, k jejímuž objasnění může přispět díky své znalosti v oboru kódů a šifrování a dějin tajných společností." (databazeknih.cz)


Harvardský profesor a symbolog Robert Langdon je starší muž, kterého zajímají záhady. Jednoho dne mu zavolají ze Švýcarska s tím, že pro něj mají cosi zajímavého. Ve špičkovém výzkumném ústavu CERN byl brutálně zavražděn vědec Leonardo Vetra. To by pro Roberta nebylo zas až tolik zajímavé, ale muž měl na sobě vypálený záhadný symbol. Robert ihned poznává tajemný symbol Iluminátů.



Nejprve nevěří, že se jedná o skutečné ilumináty, tajné bratsrstvo mělo přeci dávno zaniknout, ale postupně mění názor.
 
Vetra byl navíc zohyzděný a to tak, že mu vrah vypíchl oko. To proto, aby se pomocí očního laseru dostal k vysoce nebezpečné zbrani - antihmotě. Tu ukradli a pokud se jí nevymění do pár hodin baterie, vybuchne, což způsobí obrovské ztráty jak na životech, tak i majetkové.

Na pomoc přijíždí Vetrova dcera Vittoria. Velmi krásná a chytrá mladá žena, která Roberta okouzlí. Vittoria svého otce neviděla, a tudíž netuší o tom, že jejího otce znehyzdili. Společně by se měli vydat hledat antihmotu, ale okolnosti je přivedou k něčemu daleko horšímu.

Ve Vatikánu právě probíhá konklave (volba nového papeže), protože minulý papež zesnul. A právě v této době jsou uneseni všechny čtyři kardinálové. Kdosi Robertovi zavolá a o této informaci jej spraví. Sdělí jim, že je to pomsta za všechnu nespravedlivost. A že se jedná o ilumináty. Podle toho, co jim ten tajemný sdělil, od osmi hodin večerních zabije vždy jednoho kardinála. A na závěr nechá celý Vatikán zmizet ze světa.

Robert s Vittorií se okamžitě vydávají po jeho stopě a snaží se kardinály zachránit. Každý z kardinálů má být zabít na jiném místě a aby se mohli pokusit tyto místa najít, jejich první cesta vede do starého vatikánského archivu. Místa, kam se Robert již roky pokoušel dostat proto, aby mohl nahlédnout do starých záznamů a dokončit tak svou knihu. Ale Vatikán mu jeho žádost mnohokrát zamítnul.



POSTAVY:
Robert je havardský profesor a symbolog. Je to čtyřicátník v nejlepším věku, který je chytrý, zajímavý. Píše knihy a v hlavě má doslova encyklopedii různých historických faktů, jmen a symbolů apod. Je to jeho velký koníček a díky němu píše i knihy. Vražda Vetra jím silně otřese, ale pohled na krásnou Vittorii mu to trochu zmírní. Avšak když zjistí, že ilumináti skutečně existují, a je mu odhaleno, co mají v plánu. Začíná pro něj, a vlastně pro všechny přítomné, pořádná honička s časem. Záchrana čtyř kardinálů začíná! Avšak až odbije půlnoc, čas kdy má pro kardinály skončit život, Roberta čeká šokující odhalení.

Vittoria je mladá, krásná vědátorka. Je velmi smutná ze smrti svého otce. Touží odhlalit jeho vraha a když se na objevuje Robert je ráda, že jí pomůže.

Camerlengo je mladý kněz, který v dětství přišel o matku při teroristickém útoku na kostel, ve kterém byl spolu s ní. Zachránilo ho to, že byl zvědavý a šel se podívat na jednu sochu na zdi, která nad sebou měla kamenný přístřešek, který chlapce zachránil. Viděl svou matku umírat. Pak ho v nemocnici navštívil kněz a slíbil mu, že se o něj postará. Tento kněz svůj slib dodržel i v čase, kdy se z něj stal papež a Camerlengo se stal jeho camerlengem.


OBÁLKY:
V ČR vyšlo hned několik obálek. Já četla tu, kterou jsem uvedla jako první. Upřímně se mi ze všech českých líbí asi nejvíce spolu s tou třetí - což je speciální obrazové vydání (jen co ho někde potkám, ráda bych do něj nahlédla) a poslední vyšla jako filmová obálka.

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Film jsem viděla v době, kdy jsem četla knihu a tedy mě hodně zaskočilo, že je natolik rozdílný od knižní předlohy. Ovšem i když se spousta děje uděje jinak než v knize, film se mi líbil a je velmi dobře natočený. Nehledě na kvalitu Toma Hankse, který si střihl roli hlavního hrdiny a zahrál ho skvěle.

MOJE HODNOCENÍ:
Kniha se mi docela líbila. Nejprve jsem měla docela problém se do ní načíst. Jen 100 stran trvalo nežli se Robert vůbec dostal k udání od iluminátů, což mi přišlo opravdu hodně podrobné, pořád jsem si říkala a co jako se stane? A pak přišlo to udání a kniha dostala tu pravou chuť. Konečně jsem pochopila oč v knize asi půjde. Četla jsem a četla, ale je pravda, že to nebylo doslova tak, že bych tu knihu nedokázala za žádnou cenu odložit, ale v dosti momentech jsem vážně nemohla odložit čtení.
Ale také jsem v knize mnohdy kroutila hlavou, či to vážně autor myslí vážně. Některé momenty mi přišly vážně absurdní (nechci ale vyzrazovat spoilery).
 
Co se mi hodně líbilo, byla Vittorie. Nebyla to žádná mega hrdinka, která si umí v každé situaci sama poradit. Byla to normální žena, která měla o něco více odvahy (nebo zde možná byla naplněna pomstou za smrt svého otce).
 
Ale kdyby měla kniha míň neskutečných momentů a tedy menší počet stran, jistě bych k ní dala více procent.

Během čtení jsem skoukla i film, ale hned v úvodu jsem pochopila, že film a kniha jsou zde doslova jinými příběhy. Mám radši knižní příběh, ale pár z drobností filmu bych přidala i do knihy. Takže dohromady by tvořili pro mě ten nejlepší celek. Rozhodně mám v plánu přečíst si i další knihu o profesoru Langdonovi.


Kniha v sobě obashuje mapku s místy, které se vyskytují v knize, což mi přišlo rozhodně přínosné. Je řazena na spoustu kapitol (přes 130), což mi přišlo trošku moc. Některé kapitoly jsou velmi krátké. Jinak celé toto dílo má 460 stran, což je tedy velmi obsáhlé dílo. Výtisk, který jsem četla je z roku 2006 a jeho obálka se mi líbila, byla přesně taková jaká ta kniha od začátku našeptávala, že bude - tajemná, historická, katolická, dramatická ale i krutá.
 
Rozhodně knihu mohu jen a jen doporučit. Neskutečně čtivá, tajemná, záhadná a v závěru do sebe vše zapadne jako skládačka. Klobouk dolů před autorem, že dokáže vymyslet tak zapeklité příběhy spojené s dějinami.

90%

Žádné komentáře

Albatros