Recenze - Dáma s kaméliemi



Autor: Alexandre Dumas ml.
Orig. název: Dame aux camélias
Rok: 1848
Počet stran: 192
Nakladatelství: Leda
Překlad: Věra Kopalové
Moje hodnocení: 5/5

Jsme v Paříži devatenáctého století. Krásná a něžná kurtizána Markéta Gautierova se seznámí s Armandem Duvalem, který se do ní beznadějně zamiluje. S postupem času i kněžka lásky otevře své srdce, jenže jejich vztah je pro tehdejší společnost a obzvlášť pro Duvalovu rodinu naprosto nepřijatelný. Dáma s kaméliemi patří mezi nejvýznamnější romantické romány.
Příběh nešťastné lásky je částečnou autobiografií Alexandra Dumase mladšího, jenž se s čtenářem podělil o krásu i šílenou bolest, kterou prožil ve vztahu se slavnou hetérou Marií Duplessis.
 
Kniha je vyprávěna třetí osobou - vypravěčem, který se spolu s námi dozvídá celý příběh. Vypravěč se dozvídá o smrti Markéty Gautierové a je svědkem aukce jejích věcí, aby byly splaceny její dluhy. Sám má obrovskou touhu něco jejího vlastnit a tak získá knihu Manon Lescaut.
O pár dní později se u něj doma objeví jakýsi mladík - Armand Duval, který ho žádá aby mu dovolil odkoupit si od něj tu knihu. vypravěč mu ji přenechává a pevně věří, že mu mladík celý příběh povypráví.
O několik dní později mu Armand skutečně začne vyprávět svůj příběh. Poprvé se setkal s Markétou na ulici, kdy ji jen zběžně spatřil. Poprvé s ní pohovořil v divadle, kde se mu vysmála. tato dívka nebyla jen krásná a dobře oděná, měla také velmi ráda společnost a nechávala se vydržovat mnoha muži. A právě do takovéto ženy se Armand zamiloval....


POSTAVY:

Markéta - kurtizánka, které měla obrovské dluhy, které jí pomáhali splácet její milenci. Byla velmi krásná a usměvavá, avšak i když byla společností oblíbená, každý na ni měl svůj názor
Armand - mladík, který se do Markéty na první pohled zamiloval, hned od začátku ale věděl, kdo to je
otec Armanda - pro svou rodinu by udělal vše


OBÁLKA:
Má obálka od Omegy se mi líbí, pěkně vystihuje tématiku knihy a všude jsou zároveň kamélie.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Je nespočet filmových adaptací.

MOJE HODNOCENÍ:
Na tuto knihu jsem se těšila již delší čas. Hned jak jsem začala číst mě neskutečně upoutala a zamilovala jsem si ten příběh, není to žádný med ale okouzlil mě. Markéty mi bylo upřímně líto a i když je pravda, že se Armand chvílemi choval jako blázen, byl do ní skutečně zamilovaný. Armand a Markéta měli smůlu v tom, v jaké době žili. Dnes by to pro ně asi nebylo tolik komplikované, ale možná i proto má kniha takové kouzlo. Márkétu jsem si velmi oblíbila a i když to byla žena, která udělala spoustu chyb, byla to dobrá žena se srdcem na správném místě. Bohužel ale žila ve společnosti, která byla falešná.
Příběh je vyprávěn retrospektivou vypravěčem, velmi zvláštním ale originálním a poutavým způsobem. Sám totiž na začátku netuší, co se stalo a dozvídá se to s námi, projevuje své emoce a myšlenky.

Po dočtení jsem se nemohla zbavit myšlenek na tento příběh. A i když jsem chtěla začít číst další knihu, nedařilo se mi to. Stále jsem myslela na Markétu, Armanda.... Brzy se chci podívat i na film. Každopádně tento příběh mě velmi zaujal. Láska mezi Armandem a Markétou byla komplikovaná a přesto velmi silná. Tato kniha si rozhodně zaslouží plný počet bodů. Během četby se ve mně střídaly snad všechny možné pocity: smích, pocit štěstí, smutku, slzy v očích, hněv, napětí... Všem ji mohu jen a jen doporučit, přidala se totiž k mým nejoblíbenějším knihám.

A pro zajímavost, autor této knihy, Alexandre Dumas v tomto příběhu použil vlastní zážitky. Sám se zamiloval do konkubíny Márii, se kterou udržoval jistý čas vztah. Po čase ale pochopil, že to nemá budoucnost a vztah ukončil.






Žádné komentáře

Albatros