Recenze - Hunger games: Aréna smrti





Autor: Suzanne Collins
Orig. název: The Hunger games
Série: Hunger games
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2010, v ČR
Počet stran: 384
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Zdík Dušek

Vítězství znamená slávu a bohatství. Prohra znamená jistou smrt. Hladové hry začínají… Dokázali byste přežít v divočině, když se všichni snaží o to, abyste nespatřili další úsvit? V troskách země, kdysi známé jako Severní Amerika, se rozkládá Panem s nablýskaným hlavním městem Kapitolem a dvanácti okolními kraji. Kapitol jim vládne krutou a tvrdou rukou a udržuje si jejich poslušnost tím, že je nutí, aby každý rok vysílaly jednoho chlapce a jednu dívku ve věku mezi dvanácti a osmnácti lety jako účastníky Hladových her - boje na život a na smrt živě přenášeného televizí. Šestnáctiletá Katniss Everdeenová, která bydlí sama se svou matkou a mladší sestrou, považuje účast ve hrách za rozsudek smrti, když se nabízí jako dobrovolnice, aby nahradila svou sestru, jejíž jméno bylo vylosováno pro letošní ročník. Katniss se ale už v minulosti ocitla na pokraji smrti - a je odbornicí na přežití. Aniž by chtěla, stává se soutěžící. Má-li však vyhrát, musí učinit řadu rozhodnutí, která staví přežití proti lidskosti a život proti lásce.(databazeknih.cz)



V troskách bývalé Severní Ameriky se nachází země Panem která se skládá z hlavního města Kapitol a 12 krajů. Ve dvanáctém kraji žije Katniss Everdeenová, která žije s maminkou a mladší sestrou Prim. Stará se o svou rodinu od tragické smrti svého otce a nelegálně loví se svým kamarádem Hurikánem.

Každý rok je tzv. den Sklizně, kdy se z každého kraje vylosují dva - děvče a chlapec, kteří se spolu utkají v boji na život a na smrt před kamerami. Již spoustu let si Kapitol drží tuto tradici a všichni od dvanácti po osmnáct let jsou možnými "vítězi" losování.

Katnissina sestra Prim je vybrána za dvanáctý kraj ale Katniss to nedovolí a volí sebe jako dobrovolníka. Spolu s ní jde za dvanáctý kraj i modrooký blonďatý chlapec Peeta, syn pekaře. Katniss si vzpomíná, že jí jednoho dne přinesl spálený chleba a dal jí ho, aby ona i její rodina přežili.

Všecz 24 spoluhráčů odjíždí do Kapitolu, aby se začali připravovat na začátek her - čeká je vylepšení image, rozhovory před kamerou a výcvik. Katniss je velmi dobrá v lukostřelbě a Peeta je zase hodně silný na to, aby zvedal těžké předměty. Jejich instruktor Haymitch (který před třiceti lety vyhrál Hladové hry) Katniss naznačí, že by mohli na diváky zapůsobit jako zamilovaný pár.

Nastává začátek her a všech 24 hráčů se ocitá v aréně, kde začíná boj na život a na smrt....




POSTAVY:
Katniss - šestnáctiletá dívka, která velmi trpěla po smrti svého otce a když se její máma zhroutila, starost o rodinu zbyla na ni. Svou rodinu miluje, má ráda svého kamaráda Hurikána a nenávidí Kapitol

Peeta - syn pekaře, který kdysi pomohl Katniss tím, že jí dal chleba. Katniss se mu líbí a snaží se jí pomáhat

Hurikán - kamarád Katniss, který jí slíbil, že se postará o její rodinu. Sám se stará o své bratry a matku poté, co stejně jako Katniss tak i jemu v dole zemřel otec

Haymitch - na úvod se představuje jako opilec a lidé z něj nemají moc respektu, ale snaží se pomáhat Katniss a Peetovi
Routa - malá dívenka, která je také ve hrách, velmi se spřátelí s Katniss


OBÁLKA:
Box, který celkem nedávno vydal Fragmentu, mi přijde velmi praktický. Jsem proto velmi ráda, že ho mám a že i trochu poupravili obálky (všechny mají černé podklady a v knihovně vypadá moc pěkně). I paperback mi k tomuto příběhu velmi pěkně sedí.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Film se knižní předlohy velmi drží a celkově mi přijde velmi povedený.

MOJE HODNOCENÍ:
Knihu jsem přečetla za tři odpoledně a velmi mě bavila. Byla chytlavá, akční, nečekaná a prostě skvělá. Napsaná je z pohledu Katniss a tak tedy poznáváme její emoce. Příběh nebyl nikde zbytečně natahovaný a zároveň končil napínavě tak, že si musím hned číst další díl.
 
Katniss mi byla sympatická, možná proto, že šla na místo své sestry do arény, ale i tím, jak se od začátku starala o svou rodinu.
 
V této dystopii vize arény je pro mě děsivá ale vzhledem k tomu, co bylo dříve se nedokáže říci, že by se to nemohlo stát. Spolu s Divergencí se to stává mou nejoblíbenější dystopií a velmi se těším na další díl.

100%

Žádné komentáře

Albatros