Recenze - Hunger games: Síla vzdoru




Autor: Suzanne Collins
Orig. název: Mockingjay
Série: Hunger games
Pořadí v sérii: #3
Rok: 2010, v ČR
Počet stran: 344
Nakladatelství: Fragment
Překlad: Zdík Dušek


Jmenuji se Katniss Everdeenová. Proč nejsem mrtvá? Měla bych být. Proti všem očekáváním, přežila Katniss hladové hry dvakrát, ale ani poté nemá klid. V zemi Panem vypuklo postání. Kapitol je naštvaný a chce pomstu. Kdo by měl za nepokoje zaplatit? Katniss. A co je nejhorší? Prezident Snow dal jasně najevo, že v bezpečí není vůbec nikdo… Bude připravovaná revoluce v čele s Katniss úspěšná? Cena může být hodně vysoká... (databazeknih.cz)



Poté, co Katniss zachránili z hladových her, a ona podruhé přežila peklo, zjišťuje, že její domov - 12.kraj byl zničen. Prezident Snow ho nechal zničit. Katnissina rodina - matka a sestra Prim se zachránili společně s Hurikánem a jeho rodinou avšak po Peetově rodině se slehla zem.
Katniss je nyní ve 13.kraji, kde se seznamuje s prezidentkou Coinovou, která vede povstání, a jejím týmem. Ale není tam sama, má tam i své staré známě - Haymitche (na kterého se částečně zlobí za to, že nezachránil Peetu), Finnicka, Hurikána, který ji stále miluje. Ale Katniss truchlí za Peetou, nikdo totiž netuší, zda žije nebo ne a to jí velmi trápí.
Brzy se od Coinové dozvídá, že by ji velmi ráda viděla jako reprodrozda, neboli symbola revoluce. Katniss zprvu tuto nabídku nechce, ale když se najednou na obrazovce objeví Peeta v pořadu z Kapitolu, je pobledlí a hovoří o Katniss a o tom, že rozhodně neměla nic společného s povstáním pochopí, že jediná šance, jak Peetovi pomoci, bude strhnout Snowa, muže, kterého z celé své duše nenávidí...

POSTAVY:
Katniss - dívka v plamenech, co dvakrát přežila Hladové hry. Bez Peety se cítí velmi osaměle a musí se stát reprodrozdem - bude před kamerami hovořit o revoluci a popichovat Snowa a Kapitol.
Peeta - na začátku knihy se Peeta příliš nevyskytuje, vlastně jen na obrazovkách, ale zhruba v polovině knihy se s Peetou setkáme více, avšak už to není ten samý kluk co předtím..

Hurikán - na začátek, proč ho proboha přeložili do češtiny? V tomto díle dostal více prostoru. Ukazuje, jak jsou pro něj boj ale i Katniss velmi důležití. Je velmi odvážný a silný.

Haymitch - stále platí, že Peetu i Katniss má rád, mrzí ho, že nemohl zachránit Peetu ale je rád, že Katniss má u sebe. Stále velmi pije, ale je to pro něj ve 13.kraji obtížnější, protože tam mají svá pravidla a požívání alkoholu zde není příliš přípustné. V tomto díle se o něm dozvíme něco z jeho minulosti.

Finnich - vítěz z Hladových her přežil stejně jako Katniss. Trénuje a stále myslí na svou Annie.
Prim - mladší sestra Katniss je na svůj věk velmi chytrá a rozumná. Sní o tom, že se stane lékařkou a tak, se ve 13.kraji dostává mezi ošetřovatele

OBÁLKY:
U nás vyšly dvě, jedna modrá a druhá černá. Mám doma tu černou a zároveň musím i říci, že se mi líbí více. Série s černým podkladem k sobě krásně ladí a velikostí je krásný paperback, který se vejde do ruky.





MOJE HODNOCENÍ:
V tomto díle přibyla velká spousta postav, ale některé zde neměli příliš mnoho prostoru. Asi nejvíce mi byl sympatický Finnick a Haymith. Katniis a Peetu jsem samozřejmě měla také v oblibě i Hurikána, ale já jsem pro Peetu. Přežití kocourka Prim Pryskyřníka mi přišlo jako takové oživení děje.

Tento díl byl nabytí akcí a bojem a smrtí, která k těm dvěma slovům neodmyslitelně patří. V Síle vzdoru byly více pochopeny city, které Katniss cítila k Peetovi ale i k Hurikánovi. Mrzelo mě, že Peeta musel tolik trpět a že se na začátku knihy vyskytoval tak velmi málo, ale zase to pomohlo Katniss, aby si trošku ujasnila své city.V tomto příběhu sice chyběla aréna, ale za to tu bylo více boje. Příběh Suzanne napsala bravůrně, akorát konec mi přišel najednou moc rychlí, oproti celé sérii.
Tuto sérii rozhodně hodnotím hladně (o tom se však rozepíšu v samostatném článku) ale už teď mohu říci, že jsem si Hunger games zamilovala. Líbilo se mi také to, že první dva díly pojednávali o hrách a ve třetím se jednalo o povstání. Všechny tři se nesly v podobném ale přesto odlišném duchu (1 - aréna, kde nikdo neví, co se stane; 2 - aréna, kde se Katniss i Peeta snaží zachránit toho druhého; 3 - revoluce, kde každý musí bojovat za svůj život)
A co závěr? Sice Vám tu neprozradím spoilery, ale musím říct, že se mi líbil. Nebylo to doslova ukončené, jako že všude je ráj a podobně, ale líbil se mi a jsem ráda, že to takto dopadlo. Ale některé postavy mohli ušetřit..
A proč jen 95%? Přestože jsem z dílu byla paf, tak se mi první díl líbil více.

95%

Žádné komentáře

Albatros