Recenze - Jsem roztříštěná

 
 
 
Autor: Tahereh Mafi
Orig. název: Shatter me
Série: Roztříštěná
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2011, v ČR
Počet stran: 287
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Pavla Kubešová


(Jsem prokletá.) Mám dar.
(Jsem zrůda.) Jsem víc než jen člověk.
(Můj dotek je smrtící.) Můj dotek znamená sílu.
(Jsem jejich zbraň.) Budu se bránit.

Nikdo neví, proč je Juliettin dotek smrtící, ale Obnova s ní má své plány. Chtějí ji použít jako zbraň. Ovšem Juliettina představa je úplně jiná…(databazeknih.cz)
 

Juliette je mladá dívka, která svých posledních 264 dní tráví v izolaci. Věří, že je zrůda, která jen svým dotekem dokáže zabít člověka. Svůj čas tráví v jednom pokoji o samotě a jen čas od času si zapisuje svoje myšlenky do zápisníku.

Jednoho dne dostane spolubydlícího - svého dávného spolužáka Adama, který si na ni ale zjevně nepamatuje, za to se jí neustále na něco vyptává a svými slovy v ní vyvolává vzpomínky na její rodinu, která ji zavrhla. Juliette si drží odstup a neprozradí mu to, že se znají. Po pár dnech si jsou oba blízcí a Juliette mu začíná věřit, ale najednou se ukáže, že Adam je voják poslaný organizací, aby ji dostal z blázince. Juliette se seznamuje s Warnerem, mužem, který vede organizaci a je Juliette možná až příliš posedlý..


POSTAVY:
Juliette - sedmnáctiletá dívka, která má zvláštní schopnost - svým dotykem dokáže zabíjet. Lidé se jí zřekli a to i její vlastní rodina. Juliette se trápí a myslí si o sobě, že je zrůda. Když se znovu setkává s Adamem, začne se měnit...
 
Adam - voják poslaný organizací, aby našel Juliette. Její dávný spolužák, která do ní byl kdysi zamilovaný
 
Warner - devatenáctiletý vedoucí organizace chce Juliette jakou svou vlastní zbraň. Zároveň jí slibuje ochranu a péči, tvrdí jí, že jen on ji dokáže pochopit

James - desetiletý malý bráška Adama, je to roztomilý klučík, který žije na opuštěném místě kvůli bezpečnosti. Přál by si být zase svému bratrovi nablízku



OBÁLKA:
Naše česká obálka je vlastní od CooBoo a přijde mi hezčí než původní zahraniční s okem(obálka vpravo), nemůžu si pomoct ale podobá se Čistému. Druhá zahraniční obálka(vlevo) se mi také velmi líbí.








MOJE HODNOCENÍ:
Autorka má svůj vlastní styl, některé myšlenky hrdinky jsou přeškrtnuté. Ale co se mi nelíbilo, bylo to, že číslice jsou v knize jako číslice a ne psané. Druhým negativem pro mě bylo to, že na začátku jsem byla hozena tzv. do horké vody a neměla jsem ponětí co se děje, proč se to děje, zkrátka jsem vůbec nechápala. Po přibližně padesáti až sto stranách jsem se ale do knihy pořádně začetla a kniha se mi zalíbila.
 
Je to moje druhá kniha z dystopie a i když se mi tato kniha nakonec líbila, Divergence pořád vede. Na této knize se mi líbilo, že byla nečekaná, pořád jsem nevěděla na čem jsem a ikdyž některé pasáže byly celkem předvídatelné, přečetla jsem to s dychtivostí po tom, co bude následovat. Rozhodně se pustím i do dalšího dílu.
Sama jsem se vyvarovala veškerým spoilerům, takže naštěstí netuším, co se bude dít dál a jak serie skončí. Snad se to někde nedozvím omylem.

75%

Žádné komentáře

Albatros