Recenze - Milý Johne

 
 
Autor: Nicholas Sparks
Orig. název: Dear John
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2006, v ČR
Počet stran: 272
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Hana Krejčí
 
 "John jako mladý se snaží najít rovnováhu mezi ním a jeho otcem. Při propustce z armády potkává Savannah. Stávají se z nich přátelé potom, co John skočí pro její kabelku do vody. U ohně s vysokoškoláky se seznamuje se Savanniným přítelem Timem Wheddonem. Po počátečním setkání se John a Savannah opět sejdou na pláži, kde on ji učí surfovat. Rychle se do sebe zamilují. Savannah po setkání s jeho otcem vysvětluje Johnovi, že otec má zřejmě Aspergerův syndrom, a proto je tak odtažitý a věnuje se stále jenom své sbírce mincí. John se rozzuří a uhodí Tima do nosu. Před odjezdem zpět do armády mu Savannah a Tim odpouštějí, a John slibuje, že si po své vojenské misi Savannah vezme. Ona mu při rozloučení dává dopis, kde mu slibuje svou lásku.
Později přijíždí domů a stráví se Savannah noc. John je šťastný, ale cítí povinnost se vrátit k armádě. Po 11. září se John upíše u armády na další dva roky. Devět měsíců před ukončením služby příjde od Savannah dopis, který však končí slovy...Sbohem"
John Tyree je mladý, atraktivní voják z povolání, jehož práce ho celkem baví. Jeho jedinou rodinou je jeho otec, se kterým ale nemá zrovna nejlepší vztahy. Oba se kdysi odcizili, ale mají se rádi.

John má dovolenku a tráví ji u svého otce. Jednoho dne potkává na pláži krásnou dámu v nesnázích, pro kterou se rozhodne riskovat svůj život. Skočí do vody pro její topící se kabelku. Ta dívka se jmenuje Savannah Curtis a je to mladá studentka, která zde tráví své prázdniny. Oba si jsou od počátku sympatičtí a cítí, že je k sobě něco láká.

Postupně se zamilovávají, a to i přes to, že vědí, že John brzy odjede zase sloužit. Čeká ho ještě rok a tak se mladí domluví, že na sebe počkají a že si budou pravidelně psát dopisy. Spojuje je také fakt, že se každý měsíc při úplňku oba podívají na lunu.
Rok míjí a oba se nemůžou dočkat blízkosti toho druhého. Ale přijde osudová rána v podobě 11. září. John spolu se svými kamarády v armádě podepíší smlouvu na další dva roky. Savannah je z této zprávy zdrcena. Zpočátku ho za to obdivuje, ale postupně si začíná uvědomovat, že i když je jejich láska výjimečná, čas bez milované osoby ji může dokonce zničit..



POSTAVY:
Postava Johna mi je velmi sympatická. Je to mladý, aktraktivní muž, který je odvážný. Zamiluje se do Savannah a věří, že s ní zůstane navždy. Je čestný a i když ho trápí vzdálenost mezi nimi, po událostech z 11. září nedokáže odmítnout pokračování v armádě. Věří ve svou a Savannahinu lásku.
 
Savannah je mladá a hezká studentka. Je moc hodná a věří, že může měnit svět kolem sebe. Myslí si, že může vlastním úsilím měnit osudy, ale zjišťuje, že to není možné.
Do Johna se opravdově zamiluje. Rok odloučení je pro ni bolestivý, ale tráví ho s přáteli, svými koníčky nebo plánováním společné budoucnosti, a samozřejmě dopisováním s Johnem.
 
Johnův otec mi byl velmi sympatický. Starý pán, který sice trpěl jistou poruchou, ale byl moc hodný a obětavý. Skvělý člověk, otec, jehož vášní byly mince. Zprvu tento zájem sdílel i John, ale v pubertě se to změnilo, a také déky tomu se sobě odcizili.
 
Tim, student a kamarád Savannah, do níž je potají zamilovaný. Stará se o bratra, který trpí nikdy nebude jako normální děti. Je hodný a přátelský.


OBÁLKA:
Doma mám vydání s krásnou filmovou obálkou.  Jsem moc ráda, že ho Ikar znovu vydal, i když já mám doma první filmové vydání.


FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Milý Johne jsem poprvé viděla jako film, který mě neskutečně okouzlil. Právě díky tomuto filmu jsem objevila Nicholase Sparkse. Film je natočený téměř ve všem podle knihy, ale závěr se mi líbí daleko víc. I postava Savannah mi přišla ve filmu lepší, v knize jsem ji několikrát nemohla vydýchat.


MOJE HODNOCENÍ:
Napřed jsem knihu viděla zfilmovanou, takže jsem hodně srovnávala a nic pro mě tedy nebylo překvapením. V knize se mi nelíbila postava Savannah. Chápu, měla to těžké, ale když už se pro něco rozhodla, tak si za tím měla stát. Ve filmu jsem ji měla radši, ale to patří jinam.
 
Kniha je psána v ich formě ze strany Johna spisovnou češtinou. Je dělena na tři části. Kniha je lehká a citlivá.  

Johna mi bylo moc líto, stejně jako jeho otce. John byl velmi citlivý a myslím, že Sparks k němu nebyl zrovna dobrý. Ale kniha se mi četla dobře. Nejvíce se mi líbila první část, která byla taková letní, zamilovaná a poznávací. Druhá část ušla, ale třetí se mi moc nelíbila. Spíše to bylo tím, že jsem si přála, aby to celé směřovalo k jinému konci. Nebo to bylo tím, že jsem najednou nechápala postoj Savannah.
 
Celkem ale knihu hodnotím dobře. Je to příběh ze života, o čisté lásce. Námět je to skvělý a Sparks to napsal skvěle. Líbí se mi na něm, že postavy neidealizuje, píše o jejich chybách, které osoby nakonec nenapraví. Znovu číst ji v nejbližší době neplánuji, ale rozhodně patří mezi ty, které si ještě někdy ráda přečtu.
 

85%

Žádné komentáře

Albatros