Recenze - Nástroje smrti: Město z kostí

 
 
 
Autor: Cassandra Clare
Orig. název:The Mortal instruments: City of Bones
Série: Nástroje smrti
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2007, v ČR
Počet stran: 416
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Eva Maršíková





"Když se patnáctiletá Clary Frayová vydá do newyorského klubu Pandemonium, vůbec netuší, že se stane svědkyní vraždy a vstoupí tak do světa lovců stínů, bojovníků, kteří mají svět chránit před démony. A už z něj nevystoupí, protože její život se převrátí vzhůru nohama... Co je Clary vlastně zač? Kde se vzaly její schopnosti? A jsou pro ni spíš prokletím, nebo požehnáním? Zábavná, odvážná a neotřelá fantasy slibuje svým čtenářům strhující čtení, s nímž nebudou chtít přestat." (zdroj Databazeknih.cz)


Clary Frayová je obyčejná patnáctiletá dívka, která žije se svou mámou v bytě v centru města. Má nejlepšího kamaráda Simona, který je do ní potají zamilovaný, sice jí to všemožně naznačuje, ale Clary to nevidí.

Jednoho dne se oba ocitají v nočním klubu - Pandemonium. Atmosféra je tam podivná a ani jeden z nich se nebaví. Clary najednou spatří blonďatého tenagera, jak zabije jiného člověka, který hned na to zmizí. Clary vykřikne, ale i když byli vedle ní ještě jiní lidé, nikdo to neviděl. Ani Simon nic neviděl. Clary si začíná domýšlet, že s ní něco není v pořádku, obzvláště poté, co toho blonďáka opět spatří a Simon zase nikoho nevidí.

Když se s Jaycem - blonďákem sejde na ulici a dají se do hovoru, nechápe, že ho vidí jen ona sama. Zničehonic jí zavolá její maminka, aby se s ní rozloučila a zároveň jí řekla, aby se už nikdy nevracela domů. Clary okamžitě běží domů, kde vše najde zničené. Málem ji napadne netvor, ale Clary ho, ačkoliv netuší jak, zabije. Celá je pak vystrašená a přijde k ní Jayce a odvede ji do Institutu.

Jayce je totiž lovec stínů, zabíjí upíry, démony, různé příšery. Clary se setkává i s ostatními lovci stínů, kterých už je ale bohužel málo. Všichni mají podivné tetování a mají výcvik, díky kterému dokáží s démony bojovat.

Clary se Jayce velmi líbí a i jemu není lhostejná. Postupně se jejich vztah vyvíjí ale je tu ještě Simon, který se do celé situace taky připlete. Nejprve si ze všeho dělá legraci, ale posléze si uvědomuje, že to, co mu přišlo zprva jako bláznivost, je pravda.


POSTAVY:
Clary je milá, hezká, zrzavá dívka, která se seznamuje se světem lovců stínů. Zjišťuje, že do něj vlastně sama patří, ikdyž si na spoustu věcí nepamatuje - její paměť je něčím zablokovaná. Pomáhá jí Jayce, který je moc hezký ale namyšlený. Vyvíjí se mezi nimi jemný vztah.

Jayce je lovec stínů. Viděl vraždu svého otce a to ho poznamenalo. Snaží se být co nejlepší a stará se o ostatní přežilé lovce. Clary se mu hned zalíbí a chce ji chránit a pomáhat jí. Díky tomu prožije několik hádek s ostatními.

Simon je nejlepší kamarád Clary, je do ní zamilovaný, ale ona o tom netuší. Pomáhá jí a sám se s ní ocitá ve zvláštním a nebezpečném světě.

Magnus je čaroděj, který se v ději objevuje až o něco později. Claryinu paměť schovává kouzlem, které nejde odstranit kouzlem. Clary i její matku má rád a pomáhal jim.

Luke je pro Clary součást rodiny. Staral se o ni s její matkou a pomáhal jim. Má s ním dobrý vztah.



OBÁLKA:
Mám filmovou obálku, která je krásná. Vyzařuje z ní tajemno. Když se sundá obal, je pod ním klasická paperback kniha, s obálkou ve stylu dalších dílů. Takže jsem si tedy docela dost připlatila jen za papírový přebal, což mě dost nemile potěšilo. Pobavilo mě, že v ČR vyšly knihy již se třemi obálkami.





MOJE HODNOCENÍ:
Kniha je psaná V er formě. Četla se mi lehce a vše bylo srozumitelné. Je v ní velké množství nadpřirozených tvorů - upírů, vlkodlaků, netvorů...
 
Sice jsem první viděla film, takže pro mě nic v knize nebylo překvapením, ale je pravda, že mnoho věcí je v knize jinak - už jen začátek knihy je ve filmu až po přibližně 15minutách. Kniha má lehce otevřený konec a už se velmi těším na další díl.
 
 
 
V knize je opět milostný trojúhelník - Clary, Simon, Jayce, ale rozhodně tam nenajdete kupu milostných scén (například polibky tu byly maximálně 2). Kdo by si pomyslel, že jde o přepis twilight ságy, musím ho zklamat. Podobnost s Twilight je vyloučena.
 
 
 
 
Celkově musím říct, že mě kniha bavila - byla v ní akčnost, nečekanost, napětí. Příběh měl jistý spád a zajímavou zápletku. Je pravda, že tu bylo hodně postav, ale také vzhledem k troušťce knihy, se pak vše krásně proplétalo (ale co nepovím, to by byl spoiler :D ).

90%

Žádné komentáře

Albatros