Recenze - Nástroje smrti: Město z popela



Autor: Cassandra Clare
Orig. název:The Mortal instruments: City of Ashes
Série: Nástroje smrti 2
Rok: 2008, v ČR
Počet stran: 396
Nakladatelství: Knižní klub
Překlad: Eva Maršíková


Clary Frayová si toužebně přeje, aby se její život vrátil do normálních kolejí. Ale co je vůbec normální, když jste lovec stínů, zabíjíte démony, vaše matka je v kómatu způsobeném kouzlem a vy najednou vidíte obyvatele podsvěta, jako jsou vlkodlaci, upíři a víly? Kdyby se Clary obrátila ke světu lovců stínů zády, mohla by trávit víc času se svým nejlepším kamarádem Simonem, ze kterého se postupně stává něco víc než jen kamarád. Lovci stínů ji však nehodlají nechat odejít, obzvláště její pohledný, avšak nesnesitelný znovunalezený bratr Jace. Navíc jediný způsob, jak by mohla Clary pomoci své matce, je najít Valentýna, nebezpečného a zákeřného lovce stínů, který je zároveň jejím otcem.
V napínavém pokračování románu Město z kostí Cassandra Clareová vtáhne čtenáře zpět do temných spárů newyorského podsvěta, kde moc znamená pokušení a láska s sebou vždy přináší nebezpečí.(databazeknih.cz)

Clary již ví pravdu o svém původu a těžko se smiřuje s faktem, že Jace je její bratr. Další těžkosti jí způsobuje fakt, že již zná pravdu o Lovcích stínů, vlkodlacích, upírech a podobných bytostech.
Co jí na štěstí nepřidává je i to, že její matka stále zůstává v komatu. Simon, její kamarád, který se jí vyznal ze svých citů, dostává příležitost a opatrně spolu začínají vztah.
Zatímco Jace trpí, protože ví, že ke Clary nemůže nic cítit. Navíc po zjištění, kdo je jeho otec, ho jeho nevlastní rodiče berou jinak. Sám se cítí velmi zmatený.
Ve městě navíc zabijí vílu a pokusí se zabít mladou vlkodlačici. Schyluje se k něčemu strašnému, a je jasné, že v tom má prsty Valentýn. Clary, Jace a ostatní lovci stínů musí zahodit veškeré starosti a vydávají se zabránit nejhoršímu...

POSTAVY:
Clary - v tomto díle se již chová dospěleji, stále cítí lásku k Jacovi ale musí ji skrývat
Jace - cítí se velmi zmateně, najednou neví, kdo je a čemu má věřit
Simon - stále zamilovaný do Clary, tentokrát o ni velmi bojuje ale čeká ho velká životní změna
Magnus - čaroděj, který má velmi specifický módní styl dostává v tomto díle větší rozsah


OBÁLKY:
České obálky se mi velmi líbí a dokonce i paperback se mi na těchto sériích velmi zamlouvá, i když je pravda, že kdyby byla v hardbacku, byla by série ještě lepší. Nedokážu si představit poslední díl (který je opravdu bichle), aby po přečtení neměl aspoň trochu poškozený hřbet... no uvidíme. Co se týče obálek MF v hardbacku, tak těm zůstaly původní obálky.





MOJE HODNOCENÍ:
Předešlý díl jsem četla téměř po roce takže doufám, že se k dalšímu dílu dostanu dřív než za rok. První díl se mi velmi líbil, druhý bych řekla, že sice nebyl horší než první díl ale lepší také nebyl. Zajímavých nových postav opět přibylo a vše na sebe krásně navazovalo.
 
Scény mezi Clary a Jacem jsem měla velmi ráda a celkově ta část, kdy se naši hrdinové setkávají s vílí královnou se mi velmi líbila, ale nechci spoilerovat, každopádně ta byla asi moje nejoblíbenější.
 
Valentýna je v tomto díle také více, než v předešlém díle. Musím se přiznat, že mu moc nerozumím ale každopádně jsem moc zvědavá na další díl.
 
 
Tato série je skvělá a rozhodně si zaslouží velmi dobré hodnocení.

95%

Žádné komentáře

Albatros