Recenze - Padesát odstínů temnoty

Autor: E. L. James
Orig. název: Fifty Shades Darker
Série: Padesát odstínů
Pořadí v sérii: #2
Rok: 2013, v ČR
Počet stran: 655
Nakladatelství: XYZ
Překlad: Zdenka Lišková


"Poté co Anastasia Steeleová na vlastní kůži pocítí, jak temná jsou tajemství Christiana Greye, opouští ho. Přese vše, co se mezi nimi stalo, na něj stále nemůže zapomenout. Když jí tedy Christian předloží novou smlouvu, nemůže odolat a vrací se k muži, kterého miluje. Postupně odhaluje všechna tajemství a zjišťuje, že jeho padesát odstínů šedi je temnějších, než si kdy dovedla představit. A zatímco Christian bojuje se svými démony, Ana musí učinit nejdůležitější rozhodnutí ve svém životě." (zdroj databazeknih.cz)
 


Na konci prvního dílu se Anastasie rozešla s Christianem poté, co jí došlo, že se jí jeho zvrácené sexuální praktiky nelíbí a navíc, že je do něj beznadějně zamilovaná.

Ana se trápí tím, že celý týden nemá o Christianovi žádné zprávy. Nastupuje do nové práce, kde se jí velmi zalíbí. Její nejlepší kamarádka Kate je na dovolené, takže si nemá ani s kým promluvit. Brzy ale na svém e-mailu objevuje zprávu od Christiana, netrvá ani den a oba se usmíří. Dohodnou se na nových - vlastně žádných pravidlech.

Jejich vztah začínají narušovat další lidé: Christianova bývalá sub Leila, která se pomátla a rozhodla se zabít Anu. Pak je tu Elena, žena která připravila Christiana o panictví a udělala z něj to, čím se stal a na závěr je tu ještě Jack, Anin nový šéf, kterému se neskutečně líbí...


POSTAVY:
Ana - oproti prvnímu dílu již není tak naivní. Naučila se od Christiana hodně zkušeností v oblasti sexu, ale také se naučila lépe poznat samu sebe. Dospěla a to nejen vnitřně ale i zevnějškem. Uvědomuje si svou lásku k Christianovi a je rozhodnutá s ním být i přes jeho odstíny šedi.

Christian ve druhém díle odtajnil stíny své minulosti. Snaží se být pro Anu lepší, ustupuje od svých zvyků a snaží se být mírnější. Avšak je stále opatrný a o to více na Anu, je rozhodnutý ji chránit před čím koli, ikdyby to mělo vypadat divně.

Elena je kamarádka Grace, Christianova zasvětitelka sexu. Christian ji bere jako kamarádku, ale Ana ji nesnáší.


OBÁLKA:
Maska na titulce mi přijde vcelku trefná, vzhledem k obsahu a podtitulu temnoty. Ale upřímně, kdyby mě měla zlákat jen titulka, tak to by se knize asi nepodařilo.

FILMOVÉ ZPRACOVÁNÍ:
Doposud jsem neviděla druhý díl této filmové série, ale trailer vypadá dobře. Rozhodně se musí uznat, že trailery ke všem dílům umí řádně propracovat, že mě dost láká shlédnout film.


MOJE HODNOCENÍ:
Je členěna na kapitoly, psaná v ich formě a v přítomném čase.

Kniha je o něco lepší než první díl, protože má více děje a konečně se něco děje. Více se prohlubuje vztah mezi Anou a Christianem, řeší se minulé vztahy a odhalují se dávná tajemství. V tomto díle je ale více sexuálních scén, i když jen na množství, na obsáhlost stran nikoliv. Také je tu více postav, které sice nemají prokreslené charaktery, ale alespoň na každé stránce nenajdete jen Anu a Christiana.

Co mě u knihy mrzelo, bylo to, že autorka věnovala pozornost jen Aniným dialogům s Christianem. Když si například vyšla na oběd s kamarádem Josém, bylo jen stroze řečeno, že si povídali. Neustálá "vnitřní bohyně" na skoro každé straně, byla také na facku a fakt, že spolu každou chvíli spali a měli tolik orgasmů byl...

Dalším negativem vidím zdlouhavé kapitoly a neustále se opakující fráze a slova. A co mě doslova vytáčelo, bylo "a" v jedné větě užito desetkrát.

A konečně klady. Kniha se mi moc dobře čte, je psaná takovým stylem, že čtete a najednou si řeknete páni, jsem na sté straně. I když je pravda, že o oněch 100 stranách nedokážete říct, co se v nich odehrálo kromě sexu a dialogů. V tomto díle se odehrává více napětí - které je pravda, je předvídatelné a troku přehnané, ale aspoň to není samá postel.
 
Příběh je odpočinkový, takže u něj nemusíte vůbec přemýšlet, což se mi líbí. Jsem zvědavá jak to dopadne a proto si rozhodně přečtu i poslední díl, ale musím si mezitím přečíst nějakou jinou knihu..
Jak jsem řekla, série mi nepřijde jako odpad, ale rozhodně z ní nejsem na větvi.

72%

Žádné komentáře

Albatros