Recenze - Papírová města




Autor: John Green
Orig. název: Paper Town
Série: -
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2004, v ČR
Počet stran: 288
Nakladatelství: Yoli
Překlad: Veronika Volhejnová


V Paper Towns se vám dostane příběhu o dospívání. Margo už se dávno s Quentinem nebaví a přátelí se s jinými, a na škole je považována za legendu. Může za to zejména její nespoutanost a časté dobrodružné několikadenní výpravy, kdy její rodiče šílí strachy i vzteky. Jednoho dne však Margo nečekaně zaklepe na Quentinovo okno a uprostřed noci ho vtáhne do jednoho z margovského dobrodružství. Druhý den se Margo neukáže ve škole, pak ani další. A Quentin zjistí, že pro něj zanechala vodítko, jak ji najít… Quentin začne pátrat a čím víc se noří do záhadného zmizení, tím méně si je jistý, kým vlastně Margo byla a jestli ji vůbec znal. Co vlastně chce on sám? A co jsou papírová města, na která Quentin ve spojitosti s Margo neustále naráží?(databazeknih.cz)


Sousedé Quentin a Margo v dětství najdou mrtvolu muže. To je to jediné, co mají společného. Nyní jsou oba v maturitním ročníku, jen pár týdnů před maturitou. Margo je ve škole velmi oblíbená, zatímco Quentin je spíš průměrný.

Jednoho večera se u něj v pokoji objeví Margo, která k němu přišla oknem a žádá ho, aby ji odvezl na pár míst a pomohl jí splnit několik úkolů. Quentin nakonec souhlasí, protože Margo potají miluje. Margo se chce pomstít svému příteli, který ji podváděl s její kamarádkou, společně učiní 11 úkolů, během kterých se neskutečně baví.

Další den ve škole se ale Margo neobjeví. Ani ten následující, ani ten, který následuje po něm... Margo Rothová Spiegelmanová zmizela. Toto není poprvé, co se vytratila. Vždy po sobě zanechávala malinké stopy, které ale nikdy nikdo nepochopil. Quentin podle malých náznaků začíná mít pocit, že mu Margo zanechala stopy k jejímu nalezení. Ihned spolu se svými kamarády začíná pátrat...
 

POSTAVY:
Quentin - potají sní o Margo, po jejím zmizení se cítí mizerně a je naštvaný na všechny, když nesdílí jeho touhu ji hledat každou minutu
Margo - středoškolačka, která ráda cestuje. Mezi spolužáky velmi oblíbená, ale jako člověk mi přišla nevychovaná
Ben - kamarád Quentina
Radar - kamarád Quentina

OBÁLKA:

Česká Yoli obálka je stejná jako originální a přijde mi neskutečně zajímavá, ale možná se mi líbí ta od Knižního klubu o něco více, což může být tou krásnou modrou a tím, že se jedná o hardback. Já sama mám výtisk od Yoli, protože i Hvězdy mám v paperbacku a chtěla jsem, aby mi to spolu krásně ladilo.
 
Co se týče ostatních obálek, ta první modrá obálka mi přijde nejlepší z těch zahraničních. Jsem ráda za to, jaké máme české obálky, protože se obě moc povedly a líbí se mi daleko víc než originální.








FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Ačkoliv je film venku už nějaký ten pátek, stále jsem se k němu nedostala. Trailer mě sice na film dost naláka, ale prozatím jsem volila jiné.

MOJE HODNOCENÍ:
Upřímně jsem toho od knihy mco nečekala ale byla jsem zvědavá, co řeknu na další knihu tak populárního autora. Po začátku čtení jsem byla zklamaná a na konci jsem vůbec nechápala, co tuto knihu činí tak skvělou. Kde je ten vtip, který měl být v knize? Ano, asi třikrát jsem tam našla vtipná místa, ale ten závěr? Originalita příběhu na začátku pokazila klišé z konce. Margo mi byla nesympatická a přišla mi jako rozmazlená holka, která rozhodně není dospělá. Quentin mi přišel jako poblázněný patnáctiletý kluk.

Tato kniha se mi nelíbila, což mě mrzí, protože Hvězdy se mi líbili. Na Aljašku se vůbec nechystám, nejen kvůli zklamání z této knihy, ale také proto, že mě ani anotace nezaujala. Kateřinám dám ještě šanci a doufám, že se nezklamu též.

A nějaký klad z knihy? Autor píše svižně, dlouze nic nepopisuje a děj má spád. Počáteční myšlenka je originální a co se týče pojmu "Papírová města", vůbec jsem netušila, že něco takového vůbec existuje, takže pro mě novinka. A samozřejmě krásná obálka, a vše zachraňovali vedlejší postavy, které jsem měla radši, než Margo a Quentina...

Nejlepší část knihy byla rozhodně ta první. Druhá byla nejhorší, nudná a třetí byla lepší.

55%

Žádné komentáře

Albatros