Recenze - Překroč svůj stín



Autor: Katie McGarry
Orig. název: Pushing the limits
Série: Pushing the limits
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2012, v ČR
Počet stran: 376
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Adéla Špínová


Nikdo neví, co se stalo té noci, kdy se z Echo Emersonové, populární holky, stal outsider s podivnými jizvami na rukou, o kterých si špitá celá škola. Dokonce ani Echo nezná celou pravdu, co se té strašlivé noci odehrálo. Ale byla by moc ráda, kdyby se vše vrátilo k normálu. Ovšem když se v jejím životě zjeví Noah Hutchins, hezoun v černé kožené bundě, co holky vlastně jen využívá, její svět se obrátí vzhůru nohama takovým způsobem, že si to ani v nejdivočejších snech nedovedla představit. Noah jí totiž rozumí. A pomůže jí najít odpovědi. Přitom by neměli mít vůbec nic společného. A se všemi těmi tajemstvími, která v sobě oba nesou, je v zásadě nemožné, aby byli spolu. Přesto nedovedou potlačit vzájemnou přitažlivost. A Echo se ptá sama sebe, jak daleko může zajít, aby překročila vlastní stín, a co všechno je ochotná riskovat pro kluka, který ji může znovu naučit, jaké to je, když člověk miluje.(databazeknih.cz)



Echo Emersonová byla populární holka střední školy. Jednoho dne ale nepřišla do školy, a když se znovu objevila nebyla jako dřív. Z populární krásné holky se stal outsider, začala nosit trika s dlouhými rukávy a vyhýbat se společnosti, svým přátelům.
 
Nikdo nemohl tušit, že tato mladá dívka z posledního ročníku skrývá obrovské trauma - utrpěla nehodu, na kterou si nepamatuje, ale vše se stalo v přítomnosti její pomatené matky a málem jí to stálo život. Život Echo už takto nebyl lehký - její matka má psychické problémy což také vedlo k rozvodu jejích rodičů. Její starší bratr Aires zemřel v Afghánistánu jako mariňák a její novou macechou se stala její kdysi oblíbená chůva Ashley.

Jednoho dne Echo začne chodit na sezení s paní Collinsovou - její novou klinickou sociální pracovnicí, která jí zprvu není vůbec sympatická. Na sezení k paní Collinsové chodí i mladík ze stejného ročníku jako Echo - Noah Hutchins, mladý muž, který řeší také své problémy. Před dvěma lety při tragickém požáru jejich domu přišel o oba své rodiče a své malé brášky dostali do pěstounské péče lidé, které nezná, s brášky se vídá jen velmi málo a sám je odhodlaný hned po maturitě dostat bráchy do své péče. Jenže Noah je divoch, který nemá čistý štít, je vzpurný a nebojí se bitek. Pracuje ve fast foodu a šetří peníze pro bratry, ale je také velký sukničkář a alkohol a drogy mu nejsou cizí.

Echo chce splnit sen svému bratrovi a opravit jeho auto, ale nemá dostatek financí a je nucena Noaha doučovat, ten sice o doučování nestojí ale musí zlepšit své známky. Oba brzy začnou pociťovat vzájemné sympatie, ale jejich vlastní traumata je neustále rozdělují...


POSTAVY:
Echo - mladá, talentovaná malířka, milovala svou rodinu. Po smrti svého bratra se částečně uzavřela ale po nehodě, která ji stála skoro život a na kterou si ani nepamatuje, se zcela uzavřela.
Noah - vzpurný ale sexy kluk, který chce zpět svou rodinu. Echo si velmi oblíbí ale říci jí, že ji miluje nedokáže
Beth - nevlastní sestra Noaha, žije u pěstounů a její život není snadný. Často se ocitá v drogách ale to hlavně ze žalu
Luke - bývalý přítel Echo, chce ji zpátky ale nesnese pohled na její jizvy
Lily - nejlepší kamarádka Echo, ve všem jí pomáhá a radí jí, má ji ráda


OBÁLKA:
Česká obálka se mi velmi líbí a jsem ráda, že je stejná jako originální. V jiných zemích použili fotky z focení jiného páru pro titulku a různé je poupravili.



MOJE HODNOCENÍ:
Kniha je rozdělena na kapitoly, kde se střídají ve vyprávění Noah a Echo, což je rozhodně příhodné, protože tak čtenář může poznat oba charaktery.
 
Překroč svůj stín se mi líbilo, příběhy Noaha a Echo byly dobře vymyšlené - jejich osudů mi bylo často velmi líto. A jejich vztah byl milým oživením děje. Ostatní postavy byly také zajímavě proklesleny - samotná Beth se stala hlavní hrdinkou dalšího románu autorky, takže čtenář již z tohoto díla mohl poznat její povahu.
 
Ale celkově tato kniha ve mně nechala smutek nad tím, co hlavní hrdinové prožili a je žalostné, že se něco takového děje. Ale to už je zkrátka život. Tato kniha je ze života, napsaná dobře ale stejně se nestala mou nejoblíbenější knihou. Třeba za pár let si ji někdy znovu přečtu, tím ale nechci říct, že nestála za přečtení, to rozhodně stojí.

75%

Žádné komentáře

Albatros