Recenze - Zápisník jedné lásky

 



Autor: Nicholas Sparks
Orig. název: The Notebook
Série: Calhoun
Pořadí v sérii: #1
Rok: 1996, v ČR
Počet stran: 160
Nakladatelství: Ikar
Překlad: Věnceslava Lexová


Poutavý milostný příběh se odehrává roku 1946 v Jižní Karolíně. Jedenatřicetiletý Noah Caulhoun, válečný veterán z amerického Jihu, se po druhé světové válce vrací domů, aby začal nový život a obnovil zašlou krásu starého venkovského domu na plantáži. I když mu práce přináší uspokojení, stále ho rozechvívá vzpomínka na krásnou Allie, s níž se setkal před čtrnácti lety a kterou miloval hlubokou a upřímnou láskou.Přestože se mu nepodařilo dívku znovu najít, nemůže zapomenout na jejich společně strávené léto. Pomalu se smiřuje s tím, že bude do konce života pouze vzpomínat, když se jeho milovaná náhle vrací do města, aby se s ním setkala naposledy...Podle bestselleru Nicholase Sparkse natočil režisér Nick Cassavetes pro filmové studio New Line Cinema epický příběh o ztracené a znovu nalezené lásce, o nových začátcích a druhých šancích.


Příběh začíná v okamžiku, kdy starý nemocný Noah vypráví staré dámě příběh ze svého zápisníku.

V roce 1946 se vrací jednatřicetiletý Noah z války domů. Marně doufá, že zde najde i Allie, se kterou před čtrnácti lety prožil vášnivou romanci. Allie byla bohatá zatímco Noah neměl vůbec nic. Tehdy musela Allie odjet a Noah jí psal dopisy, na které mu nikdy neodpověděla. To trvalo přes dva roky, a poté Noah odešel do války. Po válce se vrátil zpátk domů, kde za zděděné peníze koupil dům a začal ho opravovat.

Allie má těsně před svatbou a je šťastná, ale jakmile v novinách spatří Noahovu fotografii a dozví se, že se vrátil domů, neodolá a vrací se ke své rodině domů s výmluvou, že chce něco zařídit na svatbu. Ve skutečnosti ale hned jede za Noahem domů. Jejich setkání probíhá zvláštně. Ani jeden neví, jak se k sobě mají chovat, přesto ale cítí, že se mají stále rádi.


POSTAVY:
Noah - zamiloval se do Allie a dva roky jí psal dopisy, na které ona neodpovídala. On byl chudý zatímco jí patřil celý svět a její rodiče se vztahem nesouhlasili. Po letech se opět setkávají..

Allie - je šťastně zasnoubená, ale když v novinách spatří Noahovu fotku dojde jí, že ve svých citech nemá jasno. Rozhodne se, že nežli se vdá, musí ho znovu vidět.



OBÁLKY:
Mám tu nejnovější českou obálku s obrázkem z filmu, která mi přijde naprosto dokonalá a naomak je neskutečně heboučká.

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
Film Zápisník jedné lásky, který běžel na našich obrazovkách již nesčíslněkrát, jsem viděla poprvé až vloni. Musím přiznat, že tento film u mě potvrzuje pravidlo, že kniha je lepší než film. Filmový zápisník byl dokonalým romantickým příběhem, u kterého si stoprocentně popláčete. Rozhodně všem doporučuji film.

MOJE HODNOCENÍ:
Na knize se mi kromě anotace a obálky líbila také její tenkost. Má jen zhruba 150 stran, což mě velmi těšilo, ale zároveň mrzelo, že knihu brzy přečtu. Film jsem doposud neviděla - když jsem zjistila, že se jedná o předlohu od Sparkse, rozhodla jsem se počkat až po dočtení. Ale slyšela jsem, že film je o mnoho lepší.
Kniha se mi líbila - byla to milá, smutná a něžná oddechovka. Jen mě mrzelo, že tam nebylo více společných chvil z minulosti ohledně vývoje jejich vztahu. Kniha je vyprávěna retrospektivou a z pohledu Noaha, což pro mě bylo příjemnou změnou nahlížet do hlavy muži. 
Všimla jsem si, že to je vlastně první Sparksova vydaná kniha, tak jsem si to ospravedlňovala tím, že i mistr Sparks se potřeboval na něčem naučit tak skvěle psát. Ale knížka je velmi milá a dojemná. Závěr, který jsem od poloviny knihy začala očekávat mě stejně rozesmutněl, pořád jsem si říkala, že to třeba bude jinak.
Na Sparksovi se mi asi nejvíce líbí to, že píše reálně. jeho příběhy nejsou nijak komplikované, nijak přehnaně vyumělkované, ale zcela přirozené. těším se na jeho další díla.



75%

Žádné komentáře

Albatros