Recenze - Skleněný trůn

Srdce z ledu, vůle z oceli

 
Autor: Sarah J. Maas
Orig. název: Throne of Glass
Pořadí v sérii: #1
Rok: 2012 , v ČR: 2015
Počet stran: 392
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Irena Svobodová
Moje hodnocení: ✶✶✶✶



V temných a špinavých solných dolech Endovieru si doživotní trest odpykává osmnáctiletá dívka. Celaena je od dětství trénovaná k jednomu jedinému úkolu – stát se tím nejlepším zabijákem na světě, rychlým, tichým, neodhalitelným a všehoschopným. Ale udělala chybu. Nechala se chytit. Korunní princ jí nabídne poslední šanci: Svobodu výměnou za velkou oběť. Musí ho reprezentovat v turnaji, kde se proti sobě postaví 24 šampionů, těch nejlepších vrahů a zlodějů z celé země. Bude to boj na život a na smrt. Pokud zvítězí, bude volná. Ovšem její soupeři umírají nejen při soubojích, ale i za tajemných okolností – Celaena teď o svůj život bojuje nejen s nimi, ale i s něčím tajemným a děsivým, co se skrývá v pozadí.




Celaena byla nejlepším zabijákem do chvíle, kdy byla chycena a zavřena do dolů, kde byla nucena tvrdě dřít. Tato mladá dívka byla od svého dětství vedena a učena k boji poté, co byli její rodiče zavražděni. Byla obávanou dívkou, na kterou si nikdo nepřišel až do osudného dne, kdy na ní byla přichystána past.

Nyná si odpykává svůj trest, po marném pokusu o útěk se již pomalu smířila s tím, že takto stráví zbytek svého života. Jednoho dne ji ale v jejím vězení navštíví samotný princ Endovieru Dorian. Nabídne jí účast v soutěži, kde by se utkají největší zločinci Endovieru. Vítěz se stane osobním královým zabijákem a to na omezenou dobu. Protože Dorian věří, že Celaena má šanci vyhrát (kord pokud by byla pod jeho záštitou) rozhodne s ní smlouvat. Pokud vyhraje a bude královským zabijákem po dobu čtyř let, potom bude svobodná. Celaena netouží po ničem jiném, než po svobodě a tak tedy okamžitě na nabídku kývá.

Společně s princem Dorianem a jeho věrným přítelem a velitelem stráží Chaolem se vydávají do zámku. Chaol se k Celaeně chová odměřeně a neodpustí si jedovatá slova proti ní.

Nakonec dorazí do zámku, kde se postupně seznamuje s dalšími 24 muži. Její velkou výhodou je, že nikdo nezná její jméno a tedy se jí nikdo neobává. Jako jedinou ženu v turnaji se jí všichni posmívají. Celaena se navíc snaží krotit ve svých výsledcích, aby nebyla příliš nápadná - nejde jí o to, všechny proti sobě popudit, ale vyhrát.

Celaena navazuje přítelství i s princeznou Nehemiou, která se v paláci snaží o smír. Celaena umí Nehemiin rodný jazyk, takže je pro ně komunikace snadná. Celaena ji navíc začne doučovat v jejich jazyce. Kromě tohoto přátelství se začne Celaena sbližovat i s princem Doarianem a postupně si začne získávat i Chaola.

Zpočátku jde vše podle plánu, ale najednou začnou účastníci turnaji umírat i mimo turnaj. Navíc je jejich smrt dost ohavná a krutá. Kdo zabíjí účastníky? Jak dopadne turnaj??

POSTAVY:
Celaena - na jednu stranu trpící dívka, která krutě přišla o rodiče, na druhou stranu krutá bojovnice
Dorian - princ Endovieru, vybral si Celaenu
Chaol - přítel prince a zároveň velitel stráží, nemá rád Celaenu
Nehemia -  princezna toužící po míru

OBÁLKA:
CooBoo opět ponechalo původní obálku, což je jen dobře. Na titulce je vyobrazena Celaena a vypadá opravdu dost nebezpečně. Komu se líbí přední strana, prosím otočte si knihu, zadní je totiž stejně úžasná!



MOJE HODNOCENÍ:
Sarah J. Maas vymyslela bravůrní svět, ve kterém se ničeho nebála. Vytvořila hlavní odvážnou hrdinku - nájemnou vražedkyni. Toto všechno jsou skvělé nápady, které svořily tuto knihu. Dokonalé fantasy!
Tato kniha má trochu pomalý úvod, ale rozhodně se vyplatí si těch pár stran protrpět.
Celaena je zcela jiný typ hlavní hrdinky. Tato odvážná mladá žena, která má ruce potřísněné krví, bez bázně a která se o sebe umí postarat si zároveň v sobě nese temné a bolestivé vzpomínky. V knize postupně ukazuje na některé okamžiky ze své minulosti.

Erilea, svět, který vymyslela Sarah J. Maas je opravdu tvrdý svět, ve kterém bychom nechtěli žít. Tak nelítostný a krutý život, jaký mají jeho poddaní je opravdu smutný. Princ Dorian je ale jiný než jeho otec. Ovšem stále není králem a musí ho poslouchat.

Musím se ale přiznat, že zmínky o zdi ve mně vyvovali dejavu Game of thrones (Hra o trůny). Ovšem tuto zeď použila autorka i ve své druhé série Dvůr trnů a růží. Další podobnost s jinou knihou jsem nalezla hned v počátku ohledně turnaje. Zápletka soutěže mi připomněla Selekci (ovšem jen názvem soutěž samozřejmě). Když tedy pominu toto počáteční ovanutí jinými knihami, přečtení několika zdlouhavých kapitol, rozprostřel se přede mnou neskutečný příběh. Fantasy svět promyšlený od první strany po poslední. Záhadné úmrtí ostatních soutěžících, které byli roztrhání za živa a jejich vnitřnosti se ztratily, bylo opravdu dost kruté a nechutné. Na druhou stranu toto není žádná pohádka, ale pořádné fantasy. Celaena byla neskutečně odvážná, i když jak už řekli jiní, postupně vyměkávala, což mě mrzelo.

Milostný trojúhelník, který se v knize postupně začal objevovat, ne jako hlavní dějová linka, ale spíš jako taková třešinka na dortu se mi líbila. Možná bych snesla větší porci.

V závěru jsem knihu nemohla odložit a velmi jsem se těšila na další díl.

Knihu mohu doporučit všem, kteří mají rádi fantasy a silné hlavní hrdinky.



2 komentáře

  1. Super recenze! Četla jsem Skleněný trůn asi před rokem, a moc se mi líbil :) Teď se chystám na třetí díl, tak jsem zvědavá :)
    Měj se krásně :)

    OdpovědětVymazat
  2. Já jsem Skleněný trůn četla také zhruba před rokem a moc se mi líbil. Teď se chystám na rereading :)

    OdpovědětVymazat

Albatros