Recenze - Jak se točí Cizinka

Cesta od knih k seriálu

Autor: Tara Bennet
Orig. název: The making of Outlander
Název série:-
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2016; v ČR: 2017
Počet stran: 240
Nakladatelství: Omega
Překlad: Lucie Chaberová
Moje hodnocení: ✶✶✶


Bylo jen otázkou času, kdy podle bestsellerů Diany Gabaldon vznikne televizní seriál, neboť příběhy Claire Beauchamp Randall a Jamieho Frasera dychtivě hltají miliony čtenářů po celém světě.  
Nyní přichází průvodce tímto seriálem, kterého musíte mít! Přeneste se do vesnice ve Skotsku, která je kulisou k příběhu Cizinky.  Kniha vás zavede jak do zákulisí, tak přímo do děje. Herci, scénáristé, producenti, hudebníci, kostýmní výtvarníci, technici a mnozí další se s vámi podělí a své zážitky a výzvy, kterým čelili, než se tato vzrušující sága objevila na obrazovce. 
V exkluzivních rozhovorech s herci, včetně Caitriony Balfe (Claire), Sama Heughana (Jamie) a Tobiase Menziese (Frank Randall), se dočtete o jejich o nelehkém úkolu věrně ztělesnit nejoblíbenější postavy románů. Výkonný producent a Ronald D. Moore se svěří s tím, jak pracoval tým scénáristů, jak objížděli vytipované lokality pro natáčení i kolik energie stála výroba kostýmů a staveb, aby vše bylo dokonalé. Kniha také zkoumá všechny epizody seriálu prostřednictvím exkluzivních rozhovorů s jejími autory a režiséry, kteří se s vámi podělí o fascinující fakta z natáčení – díl po dílu. (knihyomega.cz)


¨
Dnes mám pro vás jednu speciální recenzi - nejedná se o klasickou beletrii, ale o knihu, která je proměně knihy v seriál. Jak už asi všichni víte, miluji sérii Cizinka - nejen seriál ale hlavně její knižní předlohu.


OBÁLKA A PROVEDENÍ:
Omega ponechala původní obálku a zpracování knihy, což je u ilustrované knihy velmi nezbytné. Jsem nadšená ze zpracování. Kniha má krásně velký A4 formát, heboučký přebal a hlavně je na krásném a lesklém křídovém papíře, takže fotografie vynikají ještě víc.



MOJE HODNOCENÍ:
Jak jsem řekla výše, knihy Cizinky miluji a jelikož mám v oblibě i seriál, nemohla mi ve sbírce chybět kniha o převedení knihy na seriálové plátno. 

Cizinka mohla být zfilmována již vícekrát, ale Dianě se nezamlouvali scénáře. Není se čemu divit, že téměř sedmi set stranová kniha se nemohla vejít do hodiny a půl dlouhého celovečerního filmu. Léta plynula a sen o zfilmování Cizinky stále mělo více lidí na paměti.

Po dvaceti letech konečně přišla možnost natočení - ale jako seriálu. A právě tím začíná neuvěřitelné dobrodružství. Vybrat správné herce, lokace, scénář, hudba, kostým. To vše čekalo tvůrce seriálu. Jelikož knihy měli své fanouškovské základny a ti měli jasnou představu, toho, co nechtějí. Tvůrce čekal velmi těžký úkol.

Mnoho lidí příběh z pera Diany Gabaldon neznal, u nás v ČR sice vyšla série, ale nikdo ji příliš nevnímal. Až v roce 2014 se konečně podařilo uvést seriál na trh a tím probudit davové šílenství. Cizinka je totiž nesmírně oblíbená. A díky tomu i u nás znovu vycházejí knihy, postupně Cizinka, Vážka v jantaru, Mořeplavec a další na řadě jsou Bubny v podzimu


Jak se točí Cizinka nám přináší pohled do srdce natáčení a tvoření kvalitně natočeného dobového seriálu,  který si zakládá na historických reáliích.Věděli jste, koho obsadili mezi prvními? Koho naopak nemohli sehnat? Jak vznikla ústřední píseň k seriálu? Proč vznikla unikátní znělka k seriálu a čím je u každé epizody výjimečná? To vše a mnohem více se dozvíte v této skvělé publikaci!

Kniha je doprovázena předmluvou od Diany, ze které je cítit láska, kterou ke svému příběhu cítí. Mimo to je kniha vybavena neskutečně obrovským množstvím fotografií, které doplňují jednotlivé texty. Většina fotografií se pyšní svou kvalitou. Kromě známých fotografií postav najdete v knize také spoustu fotek z natáčení, rekvizit a interiérů. 

Kniha je rozdělena na dvě řady, kde se v každé této velké kapitole zabývá jednotlivými díly. V těchto částech popisuje jednotlivý děj a vypráví o historkách z natáčení a vysvětluje proč některé detaily byly jinak, než v knize. Nechybí ani medailonky jednotlivých postav, kde mimo jiné odkryjete, kteří herci četli knižní předlohu a kteří ne.

Pokud jste ale doposud nečetli nebo neviděli první dvě knihy/série, raději s knihou ještě počkejte. Obsahuje totiž dějovou linii prvních dvou sérií. ❄


V nedávných dnech konečně vyšel Mořeplavec, třetí díl zatím osmidílné série Cizinka. Celá série vypráví o odvážné zdravotní sestře Claire, která se z dvacátého století přenese do minulosti sedmnáctého století. Zde se setkává se svou osudovou láskou i přesto, že ve své době zanechala svého manžela Franka.

Kniha Jak se točí Cizinka se mi četla nesmírně rychle - nemá tolik textu a díky bohatému množství fotografií vám kniha doslova proteče mezi prsty. Rozhodně jsem ji nečetla naposledy a vím, že listovat v ní budu ještě hodně dlouho. Rozhodně vám ji mohu jen a jen doporučit.


Tímto ještě jednou moc děkuji za zaslání knihy

1 komentář

  1. Mám strašně ráda knihy "Jak se točilo...", alezrovna Cizinka šla mimo mě, vůbec mě nebavila, ale asi dostane druhou šanci, je jí všude plno. :-D Na durhou stranu nelíbila se ani babičce..:-/ A máš moc hezký blog! :-)

    OdpovědětVymazat

Albatros