Recenze - Za zavřenými dveřmi

TAJEMSTVÍ DOKONALÉHO MANŽELSTVÍ. NAJDĚTE KLÍČ A NAHLÉDNĚTE ZA ZAVŘENÉ DVEŘE





Autor: B. A. Paris
Orig. název: Behind closed doors
Pořadí v sérii: #-
Rok: 2016, v ČR: 2017
Počet stran: 264
Nakladatelství: motto
Překlad: Karolina Medková
Moje hodnocení: ✶✶✶✶

Thriller, který ohromil svět, vás přinutí pozorněji sledovat dokonalé páry kolem vás. Dokonalé manželství, nebo dokonalá lež? Páry, jako jsou Jack a Grace, musíte obdivovat, ať chcete nebo ne. On dobře vypadá a umí vydělat peníze, ona je elegantní a šarmantní. Skoro je vám líto, že se s ní nemůžete spřátelit a poznat ji o trochu víc. Oni dva jsou totiž pořád spolu. Taková láska! Pak si ale uvědomíte, že Grace nikdy nezvedne telefon, že nepřijímá žádná pozvání, pokud není pozván i její manžel. A jejich ložnice má zamřížované okno!



POSTAVY:
Grace - manželka Jacka, dokonalá a příkladná, straní se ostatním
Jack - pohledný právník, který obhajuje týrané ženy a nikdy neprohrál žádný případ
Millie - mladší sestra Grace, která trpí od narození mentální poruchou

OBÁLKA:
Trefnější obálku byste asi těžko hledali. Už jen ze samotného názvu je čtenáři ukázána představa toho, o čem příběh vypráví, natož obálka. Moc se mi líbí i to, že kniha vyšla v sympatickém menším paperbacku, který je ideálním kabelkovým čtením. 

FILMOVÉ HODNOCENÍ:
-



MOJE HODNOCENÍ:
V poslední době jsem si nesmírně oblíbila psychothrillery a detektivky, takže mi Za zavřenými dveřmi nemohlo uniknout. Tato vcelku krátká kniha ale klame svým vzhledem - na obsah je nesmírně bohatá. 

Příběh vypráví o poměrně zvláštním manželství mezi Jackem a Grace. Grace se zcela podvoluje svému manželovi a Jack navenek působí jako dokonalý manžel, což ve skutečnosti rozhodně není. Zatímco anotace zní velmi tajemně, z děje je již po pár stranách patrné jaký netvor Jack je. 

Velmi mi bylo Grace líto a nesmírně jsem jí fandila, aby vydržela a přišla na způsob, jak od Jack nejen utéct, ale jak se od něj osvobodit bez toho, aby ohrožovala svou mladší sestru. 

Millie, která je mentálně postižená je velmi milá dívka, která nesnáší "Džordže Kúnyho". Tato postava mě velmi těšila a já doufala, že nikdy nepocítí na vlastní kůži těžkosti netvora Jacka. V jednu chvíli jsem nechápala, proč Grace neprchne před Jackem, například když byli na jídle s příteli. Na druhou stranu to nebylo vůbec možné. Veškerá její snaha o útěk byla vždy zmařena. Jack jako by každý její krok čekal a byl na něj předem připraven. 

Za zavřenými dveřmi je bohužel názornou ukázkou domácího násilí od psychopata a co je nejhorší, že se to stává i v reálném životě. Příběh je nesmírně reálný a z toho mě doslova mrazí. 

Kniha je vyprávěna z pohledu Grace, a to ve dvou časových liniích. Střídají se kapitoly z minulosti a z přítomnosti. Díky tomu se dozvídáme spoustu informací, které nejprve předcházeli manželství mezi Grace a Jackem, ale zároveň i první okamžiky tragického svazku manželského. Nesmírně čtivá kniha, která mě bavila a děsila zároveň.

Pokud hledáte kvalitní a velmi reálny psychothriller, pak se Za zavřenými dveřmi rozhodně nešlápnete špatně. Po dočtení této knihy ve mně ještě dlouhé poté bublal příběh a měla jsem hromadu pocitů. Zoufalství z reálnosti, zhnusení, že takoví lidé opravdu existují a lidskost s každou bytostí. Nejen to. Tato kniha přináší nesmírně propracovaný příběh, který mě svým způsobem trápil na každé straně. Z konce jsem nadšená i když byl překvapivý. 

Pokud je kniha reálná, autorův styl skvělý a po dočtení nechci žádnou knihu, protože neustále myslím na děj, pak myslím, že si kniha právem zaslouží plný počet hvězdiček. Za zavřenými dveřmi je přesně ten případ.


Žádné komentáře

Albatros