Recenze - Koruna

Velké finále ve kterém se utkalo 35 nápadníků a 1 princezna

 


Autor: Kiera Cass
Orig. název: The Crown
Název série: Selection
Pořadí v sérii: #5
Rok: 2016; v ČR 2017
Počet stran: 280
Nakladatelství: CooBoo
Překlad: Jana Petrikovičová, Nika Exnerová
Moje hodnocení: 75%

 Když byla Eadlyn přinucena zúčastnit se Selekce, netušila, že by se mohla zamilovat do jednoho z 35 nápadníků. Ji prostě žádná pohádka nečekala! Jen počítala dny, až bude moct poslat všechny domů. Po událostech, které se odehrály v paláci, si ale uvědomuje, že nemůže být na všechno sama. A že srdce někdy překvapí i nejotrlejšíh..(databazeknih.cz)





Záverečný díl série Selekce, který vypráví o dceři hlavních představitelky Selekce. Eadlyn je princeznička, která se má stát královnou. V předchozím díle, kde jsem ji měli možnost poznat, se nám ukázala jako malá, hloupoučká rozmazlená princezna, která se odmítá zamilovat. Nevěří, že by se pohádka, kterou prožili její rodiče mohla stát i jí. 

Z donucení musela zahájit Selekce, ze které již nyní zbylo jen 6 nápadníků, kteří pokročili do Elity. Eadlyn zařívá krušné chvíle - její bratr dvojče utekl do Francie, aby se oženil se svou láskou a princeznou k tomu. America dostává infarkt, který všechny přítomné velmi vyděsí. Eadlyn se najednou probírá ze snu, ve kterém celý svůj dosavadní život žila. Začíná si postupně uvědomovat, že se stane královnou, kterou se posléze stává. Jenže jako královna má ještě méně času než předtím, a závěr Elity se blíží..

Hlavu jí láme i to, že si nedokáže vybrat vhodného partnera. Všichni jsou na ní milý ale do žádného z nápadníků není zamilovaná. Ale i Eadlyn se přeci jen zamiluje, ale zrovna v nejméně vhodný okamžik. 

POSTAVY:
Eadlyn - rozmazlená princezna, která najednou trochu zmoudří
America - národem milovaná královna a matka Eadlyn
Maxon - unavený král a otec Eadlyn
Kile - syn Marlee, se kterým Eadlyn vyrůstala

OBÁLKA:
Každá další obálka k této sérii je naprosto dokonalá. 



MOJE HODNOCENÍ:
Základní trilogii této série naprosto zbožňuji. Je to neskutečně milá a příjemná oddechovka, u které jsem se vždy ráda zasnila. S obavami jsem vstupovala do "prodloužené vody" Dcery, která mě teda dost zklamala. O to míň jsem se těšila na poslední díl. Lákalo mě především to ostatní, a tedy America a Maxon, kteří jsou ale v ději dost stroze. 

America nás na konci Dcery dost vyděsila. Dostala infarkt a celá země tímto také utrpěla. Eadlyn se najednou více zahloubává do svých myšlenek a mění se. Už to není ta nafoukaná a rozmazlená princezna. Na můj vkus byl ten obrat najednou moc uspěchaný a příliš mi to nepomohlo si princeznu oblíbit. 

Nápadníci mi k srdci také zrovna nepřirostli. Sice se jednalo o velmi zajímavé charaktery a Eadlyn v nich našla přátele na celý život, nějak mi chyběla mi postava Celesty, která osvěžovala minulou Selekci. Tato na mě působila příliš kamarádsky. Situace v zemi se nijak moc nedařila zlepšit a vše se tak nějak stále opakovalo. 

Kiera měla vymyšlený velmi zajímavý kastovní systém, kterému ale bohužel v knize nedala příliš velký prostor. Soustředila se především na Eadlyn a královskou rodinu. Ostatní postavy, například i kapitán Ledger byl v knize jen doplňkou několika kapitol.

Závěr? Několik stran před koncem se Eadlyn najednou zamiluje, a od toho okamžiku má kniha neskutečně velký spád. Děj ubíhá rychleji než sekundy. Pro mě to bylo až příliš nereálný závěr, který sice připomíná pohádku. Vše bylo příliš uspěchané a najednou vyřešené a co se nevyřešilo, jakoby nikoho nezajímalo.

Kniha mě začala bavit až hodně za polovinou, kdy jsem se musela pročíst celkem rozvleklým začátkem. Ovšem abych stále jen nekritizovala, musím tedy i pochválit autorčin návykový styl psaní, protože jakmile se do knihy pustíte, neodložíte ji dokud ji celou nepřečtete. Ať vás štve Eadlyn jak chce, prostě to musíte dočíst. V každé knize Kiera dokáže čtenáře v závěru knihy překvapit nějakými zvraty, které prostě nečekáte. 

Ačkoliv nemůžu říct, že bych si Eadlyn zamilovala, konečně jsem k ní začala chovat určité sympatie. Vládnout není jednoduché a to poznala právě i ona. 

Zatímco první trilogie byla celá o Selekci a soutěži, tyto dva díly byly jen o Eadlyn a jejím životě. Možná se autorka nechtěla opakovat stejnými úkoly, které měla předtím America. 

Sečteno podtrženo, stále si myslím, že Kiera vůbec tyto dva díly nemusela psát. Měla zůstat o úžasné trilogie, kterou napsala skvěle. Tyto dva díly mi přišly místama až odfláknuté, ale nakonec nelituji, že jsem si ji přečetla. Kniha neurazí ale ani nenadchne. Kdo čeká podobné nadšení jako z původní trilogie, ty musím bohužel zklamat. Ale kniha rozhodně stojí za přečtení.

Koruna se mi líbila více než Dcera, ale rozhodně se nezapsala na seznam mých oblíbenců. Ani jedné z nich se nezbavím, protože dohromady tvoří celek ale u mě bude vždy mít své místo v srdci jen základní trilogie a povídky.



2 komentáře

  1. Moc pěkně napsaná recenze :) Já jsem právě dočetla První a celá ta trilogie se mi líbila :) Určit se chystám i na Dceru a Korunu :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuju moc! Mně se daleko víc líbila základní trilogie, než pokračování o Eadlyn. I přesto jsem moc ráda, že jsem si všechny díly přečetla :-) Jsem zvědavá, jak se ti budou líbit ostatná díly :-)

      Vymazat

Albatros